Altay Spor Kulübü Efsaneleri-4
2022/2023 sezonu itibari ile PTT 1. Lig’de mücadele edecek olan Altay Spor Kulübü’nün efsanevi oyuncuları serisine başlamıştık.
Geçtiğimiz yazılarda ele aldığımız 11 adet futbolcunun adını tekrar geçirmemiz gerekir. Önceki yazılarda, Ümit Kayıhan (Türkiye Kupalı Bir Altaylı), Zafer Bilgetay(Nam-ı Diğer Zagor), Ahmet Turgat(Tam Bir Altaylı), Ayfer Elmastaşoğlu(İki Kupalı Bir Efsane), Can Barhan(1.92’lik Dev), Erol Togay (Büyük Atay, Büyük Futbolcu), Kazım Yıldız(14 Yıl Tek Takım), Mustafa Denizli (Büyük Mustafa), Sabahattin Erbuğa(Arı Gibi Çalışkan), Akın Barhan(Unutulmaz Bir Kaleci) ve Aytekin Erhanoğlu (Altay’da Bir Vosvos) ele alınmış idi. Bugün 4 yeni oyuncuyu daha serimize ekleyeceğiz.
Nazilli’den Altay’a
Altay Spor Kulübü’nün ne kadar köklü olduğunu gösteren örneklerden bir tanesi, Doğan Akı. 1936’da Nazilli’de doğup futbola Altay’da başladı. Gencecik yaşında Sümerspor’da oynarken bir Altay maçında keşfedilip İzmir’e geldi. Kısa sürede Milli Takım’a kadar yükselip Beşiktaş’a transfer oldu. Beşiktaş’ın Türkiye Ligi’nde ilk şampiyon olan kadrosunda yer aldı. Sonra İzmir’e dönüp İzmirspor ve Karşıyaka formalarını giyse de “Altaylı Doğan” olarak bilindi, anıldı. Yeşil sahalara veda ettikten sonra yine Altay’da antrenörlüğe başladı. 1982 yılında Büyük Altay’ın Süper Lig’e veda etmesine engel olamayınca futboldan tamamen çekildi. Nazilli’den çıkan ilk milli futbolcu olan Doğan Akı, 85 yaşında hayatını kaybetti.
Kurtuluş Savaşı Kahramanı
İlginç bir örnek, bir savaş kahramanı, Hamit Arslan. Hamit Arslan, sadece bir futbolcu değildir. O, 9 Eylül’de Fahrettin Paşa komutasında İzmir’e giren birliklerin içerisinde yer alan, Dünya Savaşı’nda İngilizlere esir düşen ve Milli Mücadele yıllarının unutulmaz kahramanlarından biridir. Uzun yıllar kaptanlığını yaptığı Altay’dan 1924 Paris Olimpiyatları’na gitmiş ve İzmir’den A Milli Takım’a seçilen ilk futbolcu unvanını aldı. “Baba” lakaplı Hamit Aslan, aktif futbolculuk yaşamını noktaladıktan sonra yönetici ve teknik direktör olarak da hizmetlerine devam etti.
Bizim Kadar Altaylı
Mete Adanır, 1981-85 yılları arasında dört kısa sezon siyah-beyazlı formayı giyse de unutulmaz oyuncularımız arasındaki yerini aldı. 20 yaşında geldiği Altay’da tadı damağımızda kalan bir futbol resitali sunup Samsunspor’un yolunu tuttu ve 20 Ocak 1989 tarihinde ülkemizi yasa boğan trajik kazada Muzaffer Badalıoğlu, Zoran Tomiç, Nuri Asan, Asım Özkan ile birlikte yaşama gözlerini yumdu. “Samsunsporlu Mete” olarak anılsa da en az bizim kadar Altaylı Mete Adanır’ın hatırası önünde saygıyla eğiliyoruz.
Bombacı Bir İngiliz
Edwin Clarke ismi, Büyük Altay tarihinin unutulmaz yabancı oyuncuları arasında yer alır. 1945 yılında yabancı uyruklu sporculara lisans izni çıkmasının ardından kardeşi Joseph Clarke ile birlikte uzun yıllar siyah-beyazlı formamızı giydi. Bek, orta saha ve forvet pozisyonlarında görev aldı. Frikik ve penaltı golleri ustası olduğu için “Bombacı” lakabıyla anıldı. Büyük Atay’ımızın 1940’lı yıllara damgasını varan Clarke, yaşamı boyuncu siyah-beyazlı renkleri asla terk etmedi ve aktif futbolculuk hayatından sonra genel kaptan olarak da hizmet vermeye devam etti. Levanten olan Edwin ve Joseph Clarke Kardeşler, son yolculuklarına da İzmir’de uğurlandı.